Prezentare teritoriu

Teritoriul acoperit de către Grupul de Acțiune Locală Valea Clăniței este situat în partea de sud a României, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, cuprinzând localități din județul Teleorman, este omogen și făra discontinuități din punct de vedere geografic.

Teritoriul înglobează un număr de 12 UAT: Băbăița, Blejești, Botoroaga, Bujoreni, Crevenicu, Frăsinet, Gălăteni, Moșteni, Olteni, Săceni, Sfințești, Vârtoape. Aria LEADER Valea Clăniței prezintă o coeziune ridicată, UAT-urile componente aparţinând aceleaşi regiuni culturale, etnografice, istorice.

Suprafața totală teritoriului este de 650,65 km2.

Populația totală ce locuiește în teritoriul aferent Grupul de Acțiune Locală VALEA CLĂNIȚEI, conform Recensământului Populației și al Locuințelor 2021, este de 26.773 locuitori, distribuită în 12 comune din județul Teleorman. Populația teritoriului reprezintă 8,27% din populația județului Teleorman.

Densitatea populației la nivelul teritoriului Grupul de Acțiune Locală VALEA CLĂNIȚEI este de 41,15 locuitori/km2, mai mică față de densitatea populației la nivelul județului Teleorman.

Populaţia matură și activă, cu vârste cuprinse între 20 – 59 ani, reprezintă 49,50% din totalul populaţiei teritoriului (13.255 persoane), populaţia tânără (0 – 19 ani) reprezintă aproximativ 19,46% (5.212 persoane), iar populaţia îmbătrânită și inactivă (peste 60 de ani), 31% ( 8.306  persoane), ceea ce evidențiază o capacitate crescută a forței de muncă existentă la nivelul teritorului. 

Populația, în perioada celor două recensăminte, a înregistrat o scădere de 4.936 persoane, o valoare mare pentru teritoriu, având în vedere că ceea mai numeroasă populație este de 4.588 în comuna Botoroaga. Din datele înregistrate pe platforma INSSE, se constată o creștere a plecărilor cu domiciliul, inclusiv migrația internațională, unde în 2022 sunt 580 de persoane, față de 2011 unde s-au înregistrat 439, iar cei care și-au stabilit domiciliul inclusiv migratia internaționala a fost de 482 persoane în 2022, față de 399 în 2011.

În urma analizei distribuției populației pe sexe la nivelul Grupul de Acțiune Locală Valea Clăniței a rezultat prezența unui echilibru în ceea ce privește raportul demografic, caracterizat printr-o pondere ușor crescută a populației feminine (50,01% din populație) față de cea masculină (49,99% din populație). 

Structura etnică a populației conform ultimului recensământ evidențiază o populație majoritar română (24.344 locuitori) și existența comunităților de etnie romi (326 locuitori), în proporție de 1,12% din populația stabilă.

Relieful. Teritoriul este caracterizat printr-un relief de câmpie, cuprinzând o parte din Câmpia Română, respectiv una dintre cele cinci subunități principale ale acesteia, Câmpia Găvanu – Burdea.  Specificul reliefului și gradul scăzut de diversitate imprimă teritoriului un nivel limitat în ceea ce privește resursele naturale. Un avantaj al reliefului este potențialul solurilor, care prezintă un grad ridicat de fertilitate naturală, favorabil dezvoltării de culturi agricole. Cele mai întâlnite soluri sunt cernoziomurile și solurile brun-roșcate, ce creează condiții favorabile pentru culturile cerealiere, precum și pentru legume și plante tehnice.

Rețeaua hidrografică este formată din râuri dintre care pot fi amintite Clănița, Glavacioc, Puturosul si Sericu si câteva ape stătătoare (heleștee).

Clima specifică teritoriului este temperat-continentală, specifică climatului moderat de câmpie sudică și se caracterizează printr-un potențial caloric ridicat, amplitudini mari ale temperaturii aerului, cantități reduse de precipitații și adeseori în regim torențial vara, precum și frecvente perioade de secetă.

Grupul de Acțiune Locală Valea Clăniței dispune de un potențial agricol semnificativ, care nu este valorificat suficient astfel încât agricultura să poată deveni un pilon real de susținere a economiei locale.

Distribuția suprafețelor agricole la nivelul teritoriului prezintă un caracter uniform, pe raza tuturor localităților componente, acestea având o pondere semnificativă de peste 93% din suprafața totală a fondului funciar.     

Conform datelor furnizate de către topfirme.ro, la nivelul anului 2023 în localitățile componente ale Grupul de Acțiune Locală Valea Clăniței erau active din punct de vedere juridic 1.672 agenți economici care au realizat o cifră de afaceri totală de 354,90 milioane lei și au angrenat un număr de 845 angajați. Majoritatea întreprinderilor cu ceea mai mare cifra de afaceri au ca obiect principal de activitate agricultura (44% din totalul firmelor existente). Un alt sector destul de bine reprezentat este cel al comerțului (19%) urmat de servicii de transport (19%) și construcții (13%).

Sectorul care a angrenat cea mai multă forță de muncă este reprezentat de industria prelucrătoare (27% din numărul mediu total de angajați), secondat de agricultură (26%), construcții (20% din numărul mediu total de angajați) și transporturi (17%).

Pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală Valea Clăniței predomină drumurile comunale și străzile administrate de către unitățile administrativ teritoriale componente. În ceea ce privește situația drumurilor, acestea  înregistrează un nivel scăzut de modernizare, fapt ce aduce repercusiuni asupra dezvoltării activităților productive și a schimburilor comerciale pe raza teritoriului. 

GAL Valea Clăniței se situează în apropierea capitalei la aprox 60 de km de București și la aprox 20 km de municipiile Alexandria și Roșiorii de Vede. Principalele drumuri ce traversează teritoriul și fac legătura cu principalele orașe sunt drumuri județene: 601, 506, 504 și 503 ce fac legătura cu Drumul european E70.

În ceea ce privește transportul feroviar, există halte în comunele Gălăteni și Olteni ce fac legătura cu București, Craiova și Roșiori.

Alimentarea cu apă potabilă este un indicator al gradului de civilizaţie şi al calității vieţii. În acest sens este oportun de menționat faptul că la nivelul teritoriului lungimea totală a rețelei simple de distribuție a apei potabile era de 57,9 km la nivelul anului 2022, conform datelor furnizate de INSSE, reprezentând un procent redus în totalul județului, de doar 4,15%.

În ceea ce privește sistemul de canalizare și de gaze naturale, la nivelul teritoriului nu exista acoperire a sistemului de canalizare și nici a gazelor, lungimea totală a conductelor fiind de 0 km, conform datelor furnizate de INSSE, pentru anul 2022.

Serviciile de sănătate sunt puse la dispoziția populației aferente teritoriului în cadrul a 14 cabinete medicale de familie, a 2 cabinete stomatologic, a 4 farmacii.

În teritoriul analizat funcționează un număr total de 41 unități de învățământ, distribuite uniform la nivelul teritoriului, respectiv unități ce asigură învățământul primar și gimnazial (15), licee (2) și grădinițe (24) cu program normal. Asigurarea de servicii adecvate de îngrijire a copiilor este considerată de către Consiliul şi Comisia Europeană ca fiind un pas esenţial în realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în creşterea participării femeilor pe piaţa muncii şi a reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa de familie, şi ocupă un loc important în cadrul politicilor UE privind ocuparea. În cadrul unităților de învățământ menționate mai sus, erau înscriși la nivelul anului 2022 un număr total de 2.506 copii, din care 569 copii înscriși la grădinițe și 1937 în învățământul preuniversitar. În ceea ce privește evoluția populației școlare în cadrul teritoriului pe parcursul ultimilor ani, s-a observat o scădere continuă a numărului de persoane cuprinse în procesul de educare și formare, de la un total de 3.570 copii în anul 2014 la 2.506 copii la nivelul anului 2022.

În cadrul primăriilor unităților administrativ-teritoriale există compartimente de asistenţă socială pentru identificarea nevoilor sociale, informare şi consiliere cu caracter primar, suport şi asistenţă pentru copii şi familiile aflate în dificultate. În teritoriul există o singură instituție acreditată pe servicii sociale, un ONG. Teritoriul Valea Clăniței se confruntă cu lipsa unor servicii de asistenţă socială adecvate. Teritoriul inlcude 8 UAT-uri cu indice IDUL/2011 sub 45, iar conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate și al Dezvoltării Locale din România, teritoriul GAL este reprezentat de UAT Gălăteni cu populație romă peste 20% în zone marginalizate, iar Botoroaga, Săceni și Vârtoape cu populație ce trăiesc în zone marginalizate.

În cadrul teritoriului Grupului de Acțiune Locală Valea Clăniței există următoarele arii incluse în Natura 2000: Valea Câlnistei ROSPA0146 și Râul Vedea ROSCI0386

În ceeea ce privește monumentele istorice, pe teritoriul cuprins de grupul de acțiune locală există un număr total de 25 de obiective culturale (ex. Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” datare: 1711, Blejești, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” sat MERIȘANI; comuna BĂBĂIȚA datare: 1808, așezări de tip tell cu datare din Eneolitic, Cultura Gumelnița etc.) care se regăsesc în Lista Monumentelor Istorice (Anexa 16 din Strategia de Dezvoltare a Județului Teleorman).  Totodată, în teritoriu se remarcă existența unui număr de 4 situri arheologice, așa cum rezultă din Repertoriul Arheologic Naţional (Ministerul Culturii, Repertoriul Arheologic Naţional – http://ran.cimec.ro/).

O bogată istorie şi amprentă culturală în viaţa comunităţii o oferă lăcașele de cult din teritoriu, în număr de 13, dintre care 12 aparțin cultului orthodox și 1 cultului adventist de ziua a șaptea.

Din caracterul multicultural derivă că aria este una aparte din punct de vedere cultural, cu diferite tradiţii nu numai culturale dar şi meşteşugăreşti. Identitatea comunităţilor locale este puternică, însă există şi o identitate regională.

Noutăți